Monday, 25 March 2013

FOLIC ASID ELAK KECACATAN BAYIRata-rata ramai sudah sedia maklum dan pernah mendengar asid folik kan? Bagi ibu mengandung, biasanya doktor akan bekalkan asid folik. Apa kepentingan asid folik ni?

Folik asid juga dikenali sebagai folate yang di mana ibu disarankan mengambilnya semasa merancang untuk hamil dan juga di awal kehamilan. Kenapa mesti ambil folik asid? Kajian menunjukkan folik asid yang diambil sebanyak 400mcg sehari berupaya menghindarkan kecacatan pada bayi yang bakal lahir di mana ia selalu dikaitkan dengan kecacatan tulang belakang atau lebih dikenali sebagai spina bifida.Mereka yang mengambil asid folik dengan amaunt berikut dapat menghindarkan sebanyak 70% peluang selamat dari kecacatan tersebut.

Cara paling mudah untuk dapatkan folik asid yang mencukupi adalah dengan pengambilan vitamin seperti multivitamin. Contoh vitamin yang lengkap dengan keperluan asid folik 400mcg adalah Vitalea & B Complex.

 


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 
--------------------------------------------------- 
Hubungi saya Ummu Ain dengan sms ke 013 6463442 atau email bidadarikecilsayang@gmail.com untuk maklumat lanjut.

Like Page di FB ; http://www.facebook.com/bidadarikecilblog untuk mendapat info dan tips-tips PERCUMA setiap hari! :)